Fehér galóca

Amanita vernaKalap: Fiatalon félgömb alakú, majd domború lesz, végül kiterül 5-8 cm átmérőjűre. A fehér kalap felülete sima, nedvesen kissé ragadóssá válik, szárazon fénylő.

Lemezek: Szintén fehérek, sűrűk, szabadon állóak.

Tönk: A 8-15 cm hosszú, 0,5-2 cm vastagságú, fehér színű, gumós tönkön lelógó gallér és bő bocskor található, gyakran mélyen a talajban.

Hús: Fehér, eléggé puha, és nincs jellegzetes szaga és íze.

Spóra: Fehér;  8‑10 × 6,5‑8 μm; elliptikus vagy gömbölyű.

Előfordulás: Hazánkban eddig gyertyános tölgyesekben és homoki tölgyesekben találték, nyáron és kora ősszel, Magyarországon elég ritka faj.

Fogyaszthatóság: Halálosan mérgező, akárcsak a gyilkos galóca.

Összetéveszthetőség: Ez a legveszélyesebb mérgező gombafaj, mert nagyon könnyen összetéveszthető a fehér színű ehető gombákkal. A figyelmetlen gombagyűjtő összekeverheti a fehér termőtestű csiperkékkel, de ezeknek a lemezei nagyon hamar szürkés-rózsás, illetve rózsás, idővel csokoládébarna színűek lesznek, és a hengeres tönkön nincs bocskor. A tarlógombák még jobban hasonlítanak fehér galócához, mivel a termőtestük fehér, a lemezeiket is beleértve. A tarlógomba bunkó alakú tönkjén azonban nincs bocskor, és általában erdőn kívül nő. A hegyeskalapú galócával is könnyen összetéveszthető.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

CitromgalócaFehér tarlógomba
Gumós csiperkeGyilkos galóca
Nyomottönkű csiperke

Megjegyzés: A galóca nemzetség jelenleg 35 fajt tartalmaz. A termőtesten általános és részleges burok is található, kivéve a selyemgombákat, amelyeknek nincs gallérjuk. A verna latin szó, jelentése- tavaszi. Méreganyaga megegyezik a Gyilkos galócáéval.

FajleírásJean Baptiste François Pierre Bulliard írta le először tudományosan. Később Pers sorolta az amanita nemzetséghez.