Piruló őzlábgomba

Chlorophyllum rhacodesKalap: Domború, harang alakú, középen csúcsos, 7-15 cm széles. Fehéres-barna, szürkésbarnás alapon sötétebb barna, tetőcserépszerű, táblás pikkelyekkel.

Lemezek: Szélesek, lágyak, a tönköt nem érik el, a tönk körül gyűrűben nőttek össze, a kalap széle felé szélesebbek. Fehérek, de sérülésre sárgásvörösen foltosodnak.

Tönk: Megnyúlt, karcsú, 10 -25 cm magas, 1-2 cm vastag. Lefelé vastagodó, alul gumós, fiatalon talpszerűen kiszélesedő. A kalapból csuklósan kifordítható. Színe fehéresszürkés, halvány barnásszürkés, pikkelyes, egyszínű. Gallérja vastag, sallangos szélű, elmozdítható gyűrű.

Hús: Fehér, de megtörve, elvágva narancsvörösre, téglavörösre, sárgásvörösre változik. A színváltozása nem mindig feltűnő. A kalapban lágy, kócszerű, a tönkben rostos, alul szívós rostos.  Nem jellegzetes ízű és szagú.

Spóra: Sárga; 9-11 x 7-8 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Erdei talajon, elsősorban fenyvesben a korhadó fenyőtűkön, de parkokban, kertekben is sokfelé gyakori. Főleg ősszel terem.

Fogyaszthatóság: Jóízű ehető gomba. Fogyasztásra éppen úgy alkalmas, mint a nagy őzlábgomba, azzal a megszorítással, hogy erdőn kívül termő hasonló fajt ne szedjünk.

Összetéveszthetőség: Egy változata a sötétkalapú piruló őzlábgomba, amelynek tönkje alul hagymásan vastag. Igen ritka ugyan, de kertben, humuszos talajon előfordul. Több ízben rosszullétet, enyhébb mérgezést okozott külföldön. A piruló őzlábgomba nagyon hasonlít közeli rokonához, a Nagy őzlábgombához, amelytől gömbölyűbb kalapja, táblás pikkelyei, nem tarka tönkje és húsának megvörösödése különbözteti meg. Az ugyancsak ehető Piruló galóca kalapja nem sötéten pikkelyes, hanem világosan pettyes, és gallérja nem mozdítható el. Esetleg összetéveszthető az Erdei csiperkével is, mert annak ugyancsak vörösödik a húsa és pikkelyes a kalapja, de lemezei nem fehérek. A mérgező kisebb őzlábgombák tönkje nem fordítható ki a kalapból, és gallérjuk sem mozdítható el.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Barnagyűrűs nagyőzlábgombaErdei csiperke
Karcsú őzlábgombaNagy őzlábgomba
Párducgalóca

Egyéb latin név: Macrolepiota rhacodes

Megjegyzés: A gombász szakemberek jelenleg 12 fajt sorolnak a Macrolepiota nemzetség közé, néhány közülük még nem teljesen tisztázott és ritka faj. A rhacodes jelentése rongyos külsejű. 2003-ban a Macrolepiota nemzetséget felosztották, így ez a gomba a Chlorophyllum nemzettségbe került, ahol több mérgező ernyőszerű gomba is található. A tudomáyos név Chlorophyllum jelentése zöld lemezes, ez utalás a zöld lemezes mérgező őzlábgombára.

Fajleírás: A rendszertani besorolása megváltozott az utóbbi időben. Eredetileg 1835-ben az olasz orvos és mikológus Carlo Vittadini (1800-1865) írta le, aki tévesen írta át a görög rhakos szót (rongy) a latin névhez, így az eredeti rachodes helyett rhacodes lett. A tudományos neve Macrolepiota rachodes. (Egy másik elavult szinonimája a Lepiota rhacodes.)