Gumós tuskógomba

Armillaria bulbosaKalap: 2-12 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet; gyakran púpos, idősen sokszor bordázott; sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna; közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel díszített.

Lemezek: A tönkre kissé lefutók, vékonyak; krémszínűek, rozsdabarnán foltosodnak.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag; bunkó formájú, töve erősen megvastagodik; sárgás vagy barnás színű; fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.

Hús: A kalapban vékony; rugalmas, a tönkben szívós; sárgásfehér; jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.

Spóra: Fehér vagy halvány krém színű; 7-8,5 x 5-6μm; ellipszoid, sima.

Előfordulása: Szeptembertől novemberig; lomberdőben, talajon, egyesével növő, elég gyakori faj.

Fogyaszthatóság: A kalapja feltételesen ehető, nyersen mérgező, 20 percig főzni, sütni kell.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a csoportosan, fán növő, ehető Gyűrűs tuskógomba és a gallértalan, ehető Csoportos tuskógomba fajjal.

Egyéb latin név: Armillaria gallica

Megjegyzés: A gallica a gallia névből származik, a gall vagy más néven kelta törzsek a római birodalomban népesítették be, gallia a mai Olaszország, Franciaország, Belgium, de Svájc és Németország egyes területeit is magában foglalta . A bulbosa jelentése hagymás, a mai bulb-izzó szó eredete is. Az armillaria jelentése karkötő, karperec.

Fajleírás: Az armillaria gallica taxon igen zavaros volt a múltban. 1990-es években kapott nagyobb figyelmet. Az armillaria fajok megkülönböztetése nehézkes volt, 1973-ban Veikko Hintikka spóra izolációról (elkülönítés) tett feljegyzései segítették a munkákat. Az armillaria fajok nehéz megkülönböztetése miatt korábban, mint armillaria mellea volt jegyezve, ez a faj lett később tovább bontva más fajokra. 1987-ben Helga Marxmüller és Henri Romagnesi (1912-1999) tudósok adták a jelenleg elfogadott kéttagú tudományos nevét Armillaria gallica.