Sereges tintagomba

Coprinellus disseminatusKalap: 0,4-2 cm átmérőjű; harang vagy tojás formájú, és olyan is marad; széle bordázott; okkersárgás, szürkéssárgás, idővel világosszürke lesz, sárgásbarnás középpel, felülete pihés.

Lemezek: Tönkre ránőnek, távol állók, szélesek; fiatalon fehér, majd szürkés lilásbarna, élük halványabb, nem folynak szét.

Tönk: 1,5-5 cm hosszú, 0,05-0,1 cm vastag; hengeres, fonalszerű; belül csöves, fehér; sima felületű.

Hús: Nagyon törékeny, vékony, nem folyik szét; szagtalan és íztelen.

Spóra: Fekete; 7-9,5 x 4-5μm; ellipszoid, mandula alakú, sima.

Előfordulása: Áprilistól novemberig; lomberdőben, kertben, korhadó faanyagon, nagy tömegben előforduló, igen elterjedt, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető

Összetéveszthetőség: Könnyen felismerhető gombafaj, akárcsak a harkálytintagombák, amelynek 5-6 cm átmérőjű, barnásfekete, bordázott kalapját fehér pelyhek díszítik; lemezei megfeketednek, szétfolynak; tönkje fehéres, pelyhes; húsa törékeny, kellemetlen szagú. Júniustól októberig lomb- és fenyőerdőben növő, elég gyakori, látványos, de nem ehető faj.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Ráncos tintagomba

Egyéb latin név: Coprinus disseminatus

Megjegyzés: A coprinus jelentése, trágya, a coprinellus pedig arra utal, hogy hasonlít a coprinus nemzetséghez, de annál kisebb az -ellus kicsinyítő képzővel. A disseminatus igenév a latin ige disseminare-ból származik a jelentése szétszórt, szélesen vetett, arra utal, hogy a gomba seregesen jelenik meg, és nagyon elterjedt.

Fajleírás: Először Christiaan Hendrik Persoon írta le a gombát. A jelenlegi tudományos nevét 1939-ben a dán Jakob Emanuel Lange-tól (1864-1941) kapta. Számos útmutató még a Coprinus disseminatus néven jegyzi, 2001 óta azonban már nem elsődleges ez a név.