Borzastönkű fülőke

Collybia hariolorumKalap: 2-5 cm átmérőjű; kezdetben domború, majd ellaposodik; fehéres, bőrszínű vagy halvány húsvöröses színű, közepe gyakran sötétebb; felülete csupasz, sima; széle nedvesen finoman bordázott.

Lemezek: Felkanyarodók, szabadok, elég sűrűn állók, vékonyak; fehéresek, idővel halványbarnássá válnak.

Tönk: 3-6 cm hosszú, 0.3-0.4 cm vastag; hengeres; felül fehéres, lefelé halványbarnás, kalapszínű; felülete felül nemezes, a töve felé erősen borzas.

Hús: A kalapban vékony, a tönkben szívós; fehéres színű; rohadt káposztaszagú, kissé retekízű.

Spóra: Fehér; 6-8 x 3-3,5 µm; elliptikus vagy hengeres, sima

Előfordulása: Májustól októberig; lomberdőben, különösen bükkösökben, sokszor seregesen növő, elég gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető, illata kellemetlen, ami visszatart bárkit a fogyasztásától.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a sima és sötétebb tönkű, csoportosan növő, nem ehető vörösbarnatönkű fülőke és a sima tönkű, nem kellemetlen szagú, ehető Rozsdásszárú fülőke gombákkal.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Vöröstönkű fülőke

Egyéb latin név: Gymnopus hariolorum

Megjegyzés: A collybia jelentése- kis érme; A gymnopus jelentése a gymn-csupasz és -pus láb szavakból. (csupasztönkű). A hariolorus jelentése- jós, jövendőmondó; erre nem találtam utalást, valószínűleg a szagára utalhat.

Fajleírás: 1782-ben Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard (1742-1793) írta le, és Agaricus hariolorumnak nevezte el. 1997-ben került a gymnopus nemzetségbe, 3 kutató Antonín, Halling & Noordel. által. Sok helyen még a collybia néven ismerik.