Foltos fülőke

Rhodocollybia maculataKalap: 5-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, széle erősen aláhajló, majd kiterül, ellaposodik, gyakran hullámos szélűvé válik; fehéres, rozsdavörös foltokkal tarkított; felülete csupasz, sima.

Lemezek: Tönköt nem érintik, szabadon állók, nagyon szorosak, keskenyek; fehéresek, idősen rozsdafoltosak.

Tönk: 6-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres, lefelé elvékonyodik és gyökerező; fehéres, rozsdafoltos; bordázott, szálas felületű.

Hús: A kalapban merev, a tönkben rostos; fehér; friss fára emlékeztető szagú; nagyon keserű ízű.

Spóra: Tejszín vagy rózsaszínes árnyalatú; 5,5-6,5 x 4.5-5.5 μm; ellipszoid, sima, közel gömb alakú

Előfordulása: Szeptembertől októberig; fenyőerdőben, ritkán lomberdőben, csoportosan növő, helyenként gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Íze miatt étkezésre alkalmatlan.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a mérgező ViaszFehér tölcsérgomba példányaival, de ez a faj nem foltosodik és nem gyökerezik.

Egyéb latin név: Collybia maculata

Megjegyzés: A collybia jelentése- kis érme; a rhod- előtag jelentése rózsaszín. A rhodocollybia rózsaszín collybia jelentésben használható. A maculata jelentése foltos. (a magyarban használjuk a makulátlan kifejezést, ami így szó szerint azt jelenti, hogy folt mentes)

Fajleírás: 1805 német-amerikai Johannes Baptista von Albertini (1769-1831) és Lewis David von Schweinitz (1780-1834) írták le, Agaricus maculatus néven. A jelenleg elfogadott tudományos neve a Rhodocollybia maculataRolf Singer nevéhez fűződik 1939-ből, amikor a Rhodocollybia nemzetségbe sorolta. Korábban a Kummer 1871-be először a collybia nemzetségbe rakta. Ma mindkét névvel találkozhatunk.