Büdös őzlábgomba

Lepiota cristataKalap: Kezdetben kúpos, harang alakú, de gyorsan kiterül. 2-6 cm széles, selymes, fényes. Az egyszínű vörösbarna csúcs felé egyre sűrűbben borítják vörösbarna, finom pikkelykék.

Lemezek: Sűrűn állók, fehérek vagy krémszínűek, a tönk előtt felkanyarodók, a tönköt nem érintik.

Tönk: Fehéres, alul borvöröses. Gallérja jól fejlett, bár előfordulhat, hogy a gallért kialakító részleges burok a kalap szélén marad.

Hús: Fehér, a tönk aljában vörösbarnás, törékeny, kellemetlen szagú

Spóra: Sárga; 6-9 x 2,5-3,5 µm; hengeres, sima.

Előfordulás: Füves erdei utak mentén, kertekben, cserjésben, legelőkön és minden erdőtípusban gyakran megtalálható. Mindig csoportokban nő, májustól novemberig.

Fogyaszthatóság: Nem ehető! Egyes források szerint mérgező!

Összetéveszthetőség: Hasonló alakú, méretű, a Rózsás őzlábgomba, amelynek kalapja, tönkje rözsaszínes, rózsásvörös, fakó húsbarna. Fehér húsa is rózsaszínessé lesz a tönkben. Gallérja gyengén fejlett, letöredező. Húsa ízetlen, de illata kellemes, ami azért is veszélyes, mert súlyosan, életveszélyesen mérgező gomba. Az alföldi akácosokban gyakran sokat terem. Figyelmetlenül egybegyűjthető a Mezei szegfűgombával, pedig annak teljesen csupasz a kalapja, ritkán állók a lemezei és szívós, rugalmas húsú a tönkje. Fehéres alapon sötétebb rózsás, barnás színű, pikkelykés kalapú és gyümölcsillatú a Húsbarnás őzlábgomba, míg a vörhenyes őzlábgombán a kalap felszíne okkeres húsvöröses, filces, később pikkelyes. Ennek is enyhe, de émelyítő gyümölcsillata van. Mindkettő súlyosan mérgező gomba, szerencsére nem gyakoriak.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Barnatüskés őzlábgombaBüdös csiperke
Karcsú őzlábgombaRózsás őzlábgomba
Rózsástönkű őzlábgomba

Megjegyzés: A cristata jelentése taréjos, fésűs; A lepiota jelentése a lepis szóból ered, amely pikkelyt jelent, az őzlábgombák kalapján található pikkelyekre utalva.

Fajleírás: 1871-ből származik, a gombát a brit mikológus James Bolton (1750-1799) írta le, és az Agaricus cristatus nevet adta neki. Majd a német mikológus Paul Kummer, sorolta át a lepiota nemzetséghez, így lett a jelenleg elfogadott név Lepiota cristata.