Citromgalóca

Amanita citrinaKalap: 5-15 cm széles kalapja halvány citromsárga, ritkán zöldessárga. Fiatalon félgömb alakú, majd később ellaposodik, többnyire nagyobb durva, sárgás burokmaradványok borítják, amelyek idővel enyhén megbarnulnak. A kalapbőr lehúzható, nedvesen tapadós, fénylő, a kalap pereme nem bordázott.

Lemez: Szabadon állók, fehéres, kissé halványsárga, puhák és sűrűn állóak, szélük kissé csipkézett.

Tönk: A 12 cm magasságot és az 1-1,5 cm vastagságot is elérheti, színe a kalapéhoz hasonló. A gallér halványsárga, lelógó, nem bordázott. A tönk töve gömbölyded szerűen gumós, párkányszerű peremmel.

Hús: Fehér és puha. Szaga a csírázó burgonyához hasonlít, ez fontos elkülönítő bélyeg a Gyilkos galócától és a Fehér galócától.

Spóra: Fehér; 8-11 x 7-10 µm; majdnem gömb alakú.

Előfordulás: A citromgalóca Magyarországon eléggé elterjedt gombafaj. Közép-Európában főleg 500 m alatti magasságban található, ritkán azonban 1100 m-ig is előfordulhat. A Gyilkos galócához hasonlóan a Citromgalóca is melegkedvelő, micéliuma a kemény és hosszan tartó fagyot nem bírja. Tápanyagban szegény, savanyú vagy gyengén savanyú talajokon nő. Tűlevelű és lombos fák gyökerével alkot szimbiózist. Többnyire júliustól novemberig fordul elő.

Fogyaszthatóság: Ez a gomba nem mérgező, de kellemetlen íze miatt étkezésre nem alkalmas, illetve könnyen összetéveszthető halálos rokonaival.

Összetéveszthetőség: A Citromgalóca fehér változata a var. alba téveszthető össze legkönnyebben a gyilkos galóca fehér változatával. A tönk tövének könnyen felismerhető különbsége: a Gyilkos galócánál jól fejlett bocskor, a citromgalóca esetében peremes gumó van.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bíbor galócaGyilkos galóca
Sárga galóca

Megjegyzés: A Citrina jelentése citromsárga, amely a kalap színére utal. Az Amanita név valószínű eredte az Amanon hegy nevére utal.

Fajleírás: Jacob Christian Schaeffer írta le ezt a gombát 1762-ben, és nevezte el Agaricus citrinus-nak. (A korai rendszertani besorolásoknál a legtöbb gomba egy nagy kategóriába az Agaricusba került, amely ma már több nemzetségre oszlik.) Christiaan Hendrik Persoon nevezte el Amanita Citrina-nak 1797-ben.