Óriás tölcsérgomba

Clitocybe geotropaKalap: Lapos vagy csak kissé tölcséres, közepén többnyire kiemelkedő kis csúccsal. Széle begöngyölt, aláhajló. Kezdetben aránylag kicsi és vékony, 4- 20 cm széles. Színe barnássárga, okkersárga, halványsárgás vagy fehér.

Lemezek: Mélyen lefutók. Fehér színük később sárgás, barnássárgás lesz.

Tönk: Erősen fejlett, aránylag vastag, oszlopszerű, felfelé vékonyodó. 5-20 cm hosszú, 1-6 cm vastag. Színe fehéres vagy sárgásbarnás.

Hús: Merev, a tönkben rostos, szálakra foszló. Fehéres színű. Liszt- vagy kissé retekízű. Szaga jellegzetesen kellemes, lisztre vagy fűszerekre emlékeztető, aromás.

Spóra: Fehér; 7,5-9,5 x 6-7μm; gömbölyded, sima.

Előfordulás: Erdőszélen, erdei nyirkos árkokban, erdei tisztásokon, bokros, füves helyeken terem. Nyári és kora őszi gomba. Nem nagyon gyakori, de igen feltűnő.

Fogyaszthatóság: Igen jóízű, ehető gomba. Minden elkészítési módra alkalmas, de aromás íze miatt célszerű más gombával keverve fogyasztani. Kitűnően szárítható, szép szárítmányt ad.

Összetéveszthetőség: Más gombával alig téveszthető össze, legfeljebb a Szürke tölcsérgomba hasonlít hozzá kissé alakban, de annak kalapja nagy és szürke színű.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Hatalmas tölcsérgomba

Megjegyzés: A clytocybe jelentése ferde fej. A geotropa jelentése a görög geo-föld, és a tropa utótag-út szavakból származik, a szó jelentése földút.

Fajleírás: Amikor az úttörő francia mikológus Jean Baptiste Pierre Francois Bulliard leírta ezt a fajt 1792-ben, és az Agaricus geotropus nevét adta, akkor a legtöbb lemezes gomba egy nagy Agaricus nemzetséghez tartozott. 1872-ben egy másik francia mikológus Lucien Quélet sorolta át a Clitocybe nemzetséghez, Clitocybe geotropa néven.