Narancssárga tölcsérgomba

Hygrophoropsis aurantiacaKalap: 2-10 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik és közepe bemélyed, végül tölcséressé válik, széle sokáig begöngyölt marad; narancssárga, narancsbarnás; felülete bársonyos, deres, matt.

Lemezek: Mélyen lefutók; ritkán állók, a kalap széle felé villásan elágazók; élénk narancssárgák.

Tönk: 3-8 cm átmérőjű, 0,6-1 cm vastag; hengeres, a töve felé elvékonyodó; néha kissé féloldalas; a kalaphoz hasonló színű vagy sárgás; felülete sima.

Hús: Puha; narancssárga; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Fehér; 5-8 x 3.5-5μm; elliptikus, sima.

Előfordulása: Szeptembertől novemberig; lomb- és fenyőerdőben, gyakran elkorhadt famaradványon növő, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a csoportosan fatuskón növő, vörösbarnás színű, mérgező Világító tölcsérgomba és a tojássárga színű, eres termőrétegű, ehető Sárga rókagomba, és az ehető Rozsdasárga tölcsérgomba.

Megjegyzés: A nemzetség neve Hygrophoropsis hasonlót jelent, mit a Hygrophorus. (Az utótag -opsis görög eredetű és a jelentése: hasonló.) A hygrophorus jelentése víz kedvelő, vagy víz tartó. Tehát a nemzetség név a hygrophorushoz hasonlót jelent. Az aurantiaca jelentése narancssárga.

Fajleírás: 1781-ben az osztrák pap és természettudós Franz Xaver Freiherr von Wulfen (1728-1805) írta le ezt a gombát és ő adta a nevét Agaricus aurantiacus. A francia René Charles Joseph Ernest Maire (1878-1949) 1921-ben sorolta át a Hygrophoropsis nemzetséghez , ekkor nyerte el a jelenleg elfogadott tudományos nevét, ami a  Hygrophoropsis aurantiaca. Ez a gomba valójában a típusfaj ebben a nemzetségben (Hygrophoropsis).