Konrádi nedűgomba

Hygrocybe acutoconica



Kalap: 3-7 cm átmérőjű; tompán kúpos, majd kiterül, közepén gyakran púpos marad; tojássárgás, halvány narancssárgás, csúcsán gyakran vöröses; felülete kissé tapadós; fénylő.

Lemezek: Szabadon állók, szorosak, vékonyak; sárgák , élük világosabb.

Tönk: 3-7 cm hosszú, 0,4-1 cm vastag; hengeres, gyakran összenyomott; tojássárga, narancssárga színű, a tövénél világosabb, gyakran fehér; felülete szálas, néha barázdált.

Hús: Vékony, üvegszerű, vizenyős, törékeny; a kalapban és a tönk kérgében sárga, belül fehéres; szagtalan; enyhe ízű.

Spóra: Fehér; 10-12,5 x 5-6.5μm; tojás vagy hengeres, sima

Előfordulása: Májustól szeptemberig; réten, füves helyen növő, nagyon ritka faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá az élénkebb narancsszínű, megvágva feketedő, mérgező Feketedő nedűgomba. Valamint a narancsosabb színű, ragadósabb termőtestű, nem ehető csúcsos nedűgomba.

Egyéb latin név: Hygrocybe konradii

Megjegyzés: A nemzetség név a Hygrocybehygro-víz, és a cybe-fej szavakból származik. A hygrocybe gombái nagyon sok nedvességet tartalmaznak. Az acutoconica jelentése az acuto- hirtelen, akut és a conica-kúpos szavakból ered.

Fajleírás: 1893-ban az amerikai Frederick Edward Clements (1874-1945) írta le, aki a Mycena acutoconica tudományos nevét adta. A Hygrocybe nemzetségbe a  német származású Rolf Singer 1949-ben sorolta be, így a tudományos név Hygrocybe acutoconica lett.