Fenolszagú csiperke

Agaricus pilatianus



Kalap: 5-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik; fehéres szürkés, barnásszürkés színű; nyomásra sárgul; a közepén többé-kevésbé pikkelyesedik, száraz időben bőre felrepedezik.

Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínű, majd rózsásbarna, végül feketésbarna lesz.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 2-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó; fehér színű; a tövénél erősen sárguló; vastag; övszerű gallérja barna peremes.

Hús: Vastag; fehér, elvágva a tönk tövében intenzíven sárgul; kellemetlen vegyszer, fenol szaga van; íze nem jellegzetes.

Spóra: Barna; 5,5-6,5 x 4.3-5.3 μm; nagyjából ovális alakú,

Előfordulása: Májustól novemberig; kertekben, parkokban, temetőben növő, elég gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okoz.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá az ehető Ízletes csiperke, a komposztcsiperke, amelyek hasonló helyen teremnek, de azok nem sárgulnak. Összetéveszthető még az időnként gyengén sárguló, más termőhelyen növő, ehető Akác-csiperke példányaival.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Akác-csiperkeKomposzt csiperke
Ligeti csiperke

Megjegyzés: Egyes jegyzékek a Karbolszagú csiperke (Agaricus xanthodermus), vagy másnéven sárguló csiperke változatának tartják. A Xanthoderma jelentése- sárga bőrű.

Fajleírás: 1876-ban a francia botanikus Léon Gaston Genevier (1830-1880) írta le Xanthodermus néven.