Bocskoros csiperke

Agaricus pequinii



Kalap: 8-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik, közepe benyomottá válik; fehér, szürkés agyagszínű; felülete sima, néha a közepén okkeresedő burokfoltok lehetnek.

Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínűek, majd húsvörösek lesznek, végül csokoládébarnára színeződnek.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 3-4,5 cm vastag; vaskos, robusztus, az elvékonyodó tönkje széles, peremes bocskorban végződik, gallérja nincs; fehéres felülete sűrűn, feltűnően szürkésbarnán pikkelyes.

Hús: Igen vastag; fehér, vágásra nem vagy gyengén barnásrózsásra változik; szaga kissé kellemetlen, íze nem jellegzetes.

Spóra: Barna, okker; 5,5-7,8 x 4,8-6,5 μm; sima, vastag falú.

Előfordulása: Májustól szeptemberig; bolygatott helyeken, utak mentén, kertekben növő, viszonylag ritka faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritkasága miatt kíméljük.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a galléros, sima tönkű, ehető Ízletes csiperke. Valamint összetéveszthető a pikkelyes kalapú, élénk vörösödő húsú ehető Sziki csiperke példányaival.

Megjegyzés: Még adatgyűjtés alatt.

Fajleírás: A francia Jean Louis Emile Boudier írta le először tudományosan. A mai nevét Rolf Singer-től kapta 1938-ban. Sok csiperke, mint alfaj volt meghatározva korábban, vagy mint változata a bitorquis-nak.