Ligeti csiperke

Agaricus benesii



Kalap: 7-15 cm átmérőjű; fiatalon kissé szögletes alakú, majd kiterül; fehéres színű, felülete apró, fehéres, barnás pikkelyekkel sűrűn borított.

Lemezek: Szabadon és sűrűn állók, viszonylag keskeny; fiatalon rózsás színűek, majd húsrózsásak, végül barna színűek lesznek.

Tönk: 6-10 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé vastagodó;fehér; a jól fejlett hártyás gallér alatt a kalaphoz hasonló barnás pikkelyes, a tövénél zónákban repedezett.

Hús: Vastag, fehér, a tönk csúcsán és a kalapban, vágáskor vörösödik; kellemes csiperkeillatú, jóízű.

Spóra: Feketés-barna; 5-6 x 3-4 μm; elliptikus, sima.

Előfordulása: Júniustól novemberig; ligetes lomb- és fenyőerdőben, réten, legelőn növő, elég gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá: a sárguló húsú és vegyszerszagú csiperkék (Fenolszagú csiperke, Karbolszagú csiperke, Tintaszagú csiperke) ezektől a vörösödő húsa különíti el. Az ehető Erdőszéli csiperke és Szekszárdi csiperke a pikkelyes tönkkel különíthető el.

Egyéb latin név: Agaricus squamuliferus

Megjegyzés: A benessi nevet Rudolf Benes tiszteletére kapta.

Fajleírás: Agaricus benesii Schaeff. 1774, Psalliota benesii Pilát 1925, Agaricus benesii (Pilát) Pilát [benesi] 1951, még feltöltés alatt.