Akác-csiperke

Agaricus bresadolianus



Kalap: 5-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd kiterül; fehér, szürkésfehér, a közepén sötétebb, barnásszürke; felülete különösen a közepén pikkelyes, szálas, a széle felé simább.

Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínűek, idővel barnásfeketék lesznek.

Tönk: 3-7 cm hosszú, 1-2 cm vastag; bunkó alakú, töve többnyire gumós, alján gyökérszerű micéliumistránggal; gallérja gyenge, hártyás; fehéres, nyomásra enyhén sárgulhat.

Hús: Fehér, vágásra nem színeződik, a tönk csúcsán kissé rózsás; kellemes csiperkeillatú, enyhe ízű.

Spóra: Sötétbarna; 6-7 x 4-4.5 μm; tojásdad formájú.

Előfordulása: Májustól októberig; homokos talajú akácosokban elterjedt, helyenként gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a mérgező Fenolszagú csiperke, de annak vastag gallérja van és a vágásra krómsárgára színeződik. Hasonló még a nyúlánkabb, erősebben sárguló, fiatalon szürkés lemezű, ehető Gumós csiperke.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fenolszagú csiperke

Megjegyzés: A csiperkék esetében ügyelni kell, hogy utak, autópályák mentén ne gyűjtsük őket. A kutatások azt mutatták, hogy hajlamosak a nehézfémek megkötésére, amelyekből a kipufogó gázokban igen sok van.

FajleírásAgaricus bresadolianus Bohus syn. A. campestris var. radicatus Vitt.