Komposzt csiperke

Agaricus vaporarius



Kalap: 10-15 cm átmérőjű; sokáig domború, majd kiterül; sötétbarna, szürkésbarna; felülete fiatalon sima, idővel szálassá vagy szélesen pikkelyessé válik.

Lemezek: Szabadon és sűrűn állók; fiatalon szürkés színűek, majd húsbarnásak lesznek, végül feketésbarnára színeződnek.

Tönk: 6-12 cm hosszú, 2-4 cm vastag; hengeres vagy bunkós; gallérja vastag, övszerű, a felső része fehéres, alsó része gyakran barnás; a gallér alatt a tönkön múlékony, barnás burokzónák figyelhetők meg.

Hús: Vastag, kemény; fehéres, fiatalon elvágva gyengén vörösödik, később inkább barnul; kellemes csiperkeillata van, idősen komposztszagú, fiatalon dióra emlékeztető ízű.

Spóra: Barna; 6-7 x 4.5-6 μm; gömbölyded.

Előfordulása: Júniustól októberig; bolygatott, trágyázott helyen, parkokban, gyakran nagy csoportban termő, nem ritka faj.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető a sárguló húsú vegyszerszagú, mérgező Fenolszagú csiperke gombával, és a fehéres színű, ehető Ízletes csiperke egyedeivel.

Megjegyzés: A vaporarium latinul gőzvezetéket jelent, ami hőt közvetített a római fürdőkben. A jelentés tartalom, vagy eredet nem teljesen tisztázott.  Az agaricus nemzetség név Agaria a szarmaták (egy régi iráni nép volt) városának nevéből származik, jelenleg a csiperkék neve, azaz csiperkét jelent.

Fajleírás: Agaricus vaporarius (Pers.) Imbach [vaporaria] (1949). Az első tudományos feljegyzés 1789-ben Schrank nevéhez fűződik, aki Agaricus vaporarius néven hivatkozott rá.