Repedéses csillaggomba

Astraeus hygrometricusJellemzés: Jellegzetes csillagformájú a termőteste, amelyről könnyen felismerhető.

Termőtest: 2-8 cm átmérőjű; fiatalon gömbölyded, majd külső burka a csúcsból kiindulva 5-15 csillag alakú, bőrszerű, merev lebenyre hasad szét; a lebenyek belső felülete barna mezőcskékre repedezik, külső felülete szürkésbarna, sima; a gömbölyded termőrészt borító belső burok világos- vagy sötétszürke színű, felülete sima vagy szálas, recés, tetején kicsi szájnyílás látható.

Termőrész: A termőtest belsejében található, éréskor a spóra a belső burok nyílásán át távozik.

Hús: Fiatalon puha, fehéres, éréskor poros, barna színű; nincs különösebb szag és íze.

Spóra: Barna; 7-10 μm; gömb alakú, kis tüskés szemölcsökkel fedett.

Előfordulása: Májustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj. A kiszáradt termőtesteit egész évben megtalálhatjuk.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Ehető fajjal nem téveszthető össze. Hazánkban több hasonló, nem ehető csillaggombafaj létezik.

Megjegyzés: A lebenyek száraz időben összezáródnak, a belső burokra simulnak, nedvesség hatására kiterülnek. Kiszáradt termőtesteiket egész évben megtalálhatjuk. Az első leírásnál úgy gondolták, csak egy vagy két csillag formájú gomba létezhet. Azóta számos, legalább 6 fajt azonosítottak. Az Astraeus az egyik Titán (A görög mitológiában Gaia és Uranosz első 12 gyermeke) volt, a szürkület istene. A felesége Eos, és közös gyermekeik voltak a 4 szél (Boreas, Notus, Eurus és Zephyrus) és az öt vándorló csillag (Phainon-Szaturnusz, Phanteon-Jupiter, Pyroeis-Mars, Hesperos-Vénusz és Stilbon-Merkúr) A név innen ered. A hygrometricus jelentése-vízmérő, arra utal, hogy a gomba sugarai reagálnak a páratartalomra, vízre, mint a barométer.

Fajleírás: 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon írta le, és a Geastrum nemzetségben helyezte el, mint Geastrum hygrometricum. 1889-ben az amerikai Andrew Price Morgan (1836-1907) mikológus az Astraeus nemzetséghez sorolta, megteremtve ezáltal a jelenleg elfogadott tudományos nevét Astraeus hygrometricus.