Nyári szarvasgomba

Tuber aestivumJellemzés: Gömbölyded lakú, föld alatt termő gombafaj. Jellegzetes kiemelkedő szemőlcsök borítják.

Termőtest: 2-7 (10) cm átmérőjű; szabálytalan gumó alakú; barnásfeketés színű; vastag kérgét sokszögletű; piramisszerűen kiemelkedő szemölcsök borítják.

Termőrész: A termőtest belsejében, az erek felületén található.

Hús: Kemény, márványszerűen erezett, fiatalon szürkésfehér vagy sárgásfehér, idővel bíborbarna színű lesz; szaga eleinte gyenge, majd főtt kukoricára emlékeztet, íze jellegzetes.

Spóra: Krémes fehér vagy sárga; 20 x 45 18-35μm; tojás alakú, durva, szabálytalan felületű.

Előfordulása: Júliustól decemberig, elsősorban meszes talajú lomberdők (tölgy, bükk) üde részein, erdőszélen, a föld felszíne alatt növő, nem ritka faj. Egy fészekben gyakran több termőtest is található.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható, csemegegomba. Hűvös helyen hosszan eltartható. Hámozva kell elkészíteni.

Összetéveszthetőség: Keresésére régebben disznókat vagy betanított kutyákat használtak. Hasonlít hozzá a mérgező Rőt áltrifla, amit a szarvasgomba hamisítására használtak.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Francia szarvasgombaRőt áltrifla

Megjegyzés: A tuber latin szó, és gumót, duzzanatot jelent. Az aestivum a latin aestivus szóból származik, jelentése nyár vagy nyári.

Fajleírás: 1831-ben az olasz Carlo Vittadini (1800-1865) írta le a nyári szarvasgombát, és a Tuber aestivum nevet adta neki, ami még mindig az általánosan elfogadott tudományos neve.