Ízletes kucsmagomba

Morchella esculentaJellemzés: Sárgásbarna süvege méhsejtszerűen gödrös. A gomba viasszerűen törékeny húsú és belül teljesen üres. Csak tavasszal, televényes (gazdag tápanyaggal rendelkező), füves talajon terem.

Süveg: Kucsmaszerű, tojásdad vagy gömbszerű. Széle a tönkkel alul teljesen összenőtt. 5-8 cm magas, és majdnem ugyanolyan széles. Felszínét szabálytalanul, sejtszerűen bordák és mély gödröcskék borítják. Színe halványbarnás, de lehet világosabb okkersárga vagy sötétebb szürkésbarna is. A süveg belül üres, és az üreg a tönkben közvetlenül folytatódik.

Tönk: Aránylag rövid, 4-12 cm magas, 4-8 cm széles, fehér vagy kissé sárgásfehér. Felülete lisztes-poros, gödrös vagy ráncos, belül a süveggel összefüggően teljesen üres. Az üreg belső felülete fehér, sima.

Hús: Mereven puha, viasszerű, törékeny, fehér.

Spóra: Krém fehér, vagy vaj színű; 17,5-22 x 9-11μm; hyalin (üvegszerű, áttetsző), elliptikus sima

Előfordulás: Kora tavasszal terem, április közepétől júniusig. Enyhe tavaszban már márciusban előjöhet. Lombos erdő szélén, ligetes helyen, réteken, patakparton, kertekben, agyagos televénytalajon találjuk. Nálunk csak néhány vidéken gyakori, de egyes helyeken tömegesen fordul elő. A szabadban, kertben, több-kevesebb sikerrel megtelepíthető.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható. Egyike a legtöbbre becsült ehető gombáknak. Igen jó levesbe, rizses gombának vagy hússal töltve, de lehet szalonnával sütni is. Szárítva kiváló ízű, aromás fűszer. Egészben vagy kettéhasítva is szokták szárítani. A szárítmány fehér része kissé rózsás vagy barnás lesz.

Összetéveszthetőség: Közel rokon ehető faj a Hegyes kucsmagomba, amely többnyire kisebb, hegyesen csúcsos, bordáinak széle sötétebb, pöfetegekre emlékeztető szagú, és inkább erdőben terem. Hasonlít az ízletes kucsmagombához az ehető fattyú-kucsmagomba és Cseh kucsmagomba. Ezek süvege viszont alul nem folytatódik közvetlenül a tönkben, hanem eláll attól,és csak feljebb van a tönkkel összenőve. Más kucsmagombákkal való összetévesztés azonban nem aggályos, hiszen ezek mind ehetők. Fontos a kucsmagombák megkülönböztetése a mérges papsapkagombáktól. Ezek süvege nem egyenletesen gödrös, hanem ráncos tekervényekből, szabálytalan lapokból áll és belsejük több külön üregre oszlik.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Erdei szömörcsögFattyú kucsmagomba
Hegyes kucsmagombaVörösbarna papsapkagomba

Megjegyzés: A Morchella a latin morcellus-falat szóból származhat. Egyesek szerint a régi német morchel-gomba szóból is eredhet. Az esculenta latin és azt jelenti, ehető. Ez egy kiváló ehető gomba

Fajleírás: 1753-ban Carl Linnaeus írta le ezt a gombát tudományosan, és adta a nevét Phallus esculentus. Talán a phallus impudikus-hoz való hasonlósága miatt (szömörcsög). A Phallus impudicus általában, az év későbbi szakaszában található, a Morchella esculenta viszont tavasszal, így a két faj nem fordul elő egy időben.