Tulipán csészegomba

Sarcosphaera coronarisJellemzés: Csillagszerűen, cikkelyesen behasadt szélű csésze, amelynek belseje lila színű.

Termőtest: Közepes termetűre is megnövekedő, 5-12 cm átmérőjű. Kezdetben a talajban ülő, golyó alakú, zárt, de hamarosan a tetején kilyukad, csésze alakú lesz. Végül a széle 5-10 cikkelyre, háromszög alakú karéjra hasad be, és tulipánra emlékeztetően szétnyílik. Belül lila és sima, kívül barnásfehér és finoman nemezes.

Termőréteg: A termőtest belsejében található.

Hús: Aránylag eléggé vastag, 0,5 cm is lehet. Porcszerűen, viaszosan törékeny, fehér.

Spóra: 11.5–20 x 5–9 µm; hosszúkás, ellipszis, a belsejében általában két olajcseppel, áttetszőek.

Előfordulás: Erdők talaján, főleg fenyvesben, meszes talajon, tavasszal, helyenként nagy számban is előfordulhat.

Fogyaszthatóság: Csekély mennyiségben méreganyagot tartalmaz. Nyersen erősebben mérgező, méreganyagát ugyanis a forró víz oldja.

Összetéveszthetőség: A csészegombák közül ez az egyetlen mérgező, ezért felismerésére ügyeljünk. Minden más fajtól különbözik a csésze szélének cikkelyes, virágsziromszerű behasadozásával, és a csésze belsejének lila színével.

Egyéb latin név: Sarcosphaera crassa

Megjegyzés: A sarcosphaera jelentése-labda testű; a latin sarco- előtag-(test, vagy hús),és a sphaera-gömb, labda, szóból. A coronaria koronát jelent, ami a csillagszerű felrepedések kinézetésre utal.

Fajleírás: 1869-ben  Bernhard Auerswald írta le először tudományosan, Peziza macrocalyx néven. Eredeti neve Peziza coronaria volt, amelyet 1778-ban Nikolaus Joseph von Jacquin-tól kapott. 1908-ban nyerte el a jelenlegi nevét Joseph Schröter által.