Júdásfülgomba

Auricularia auricula-judaeJellemzés: Kocsonyás állagú, kimondottan fülre emlékeztető, egyéb termőrétegű gomba.

Termőtest: 2-6 cm átmérőjű; először gömbölyded, majd csésze, fül vagy kagyló formájú, összenövéskor lebenyszerű, olykor teljesen féloldalas; külső oldalának színe vörösesbarnás, okkerbarnás, szürkésbarnás, ritkán áttetszően fehéres, felülete bársonyosan szőrös, nemezes, erősen ráncos, redőzött; belső oldalának színe sárgásbarna, vörösesbarna, feketés, felülete csillogó, ráncos, redős; széle hullámos, kissé felemelkedő.

Termőréteg: A termőtest belső oldalán található.

Hús: Vékony, kocsonyaszerű, porcos állagú; barna, sötétbarna színű; szagtalan, nincs különösebb íze.

Spóra: Fehér; 16-18 x 6-8μm; kolbász alakú (allantoid),

Előfordulása: Januártól-Decemberig, lombos fák (elsősorban fekete bodza) elhalt ágain, csoportosan növő, gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható, íze nem jellegzetes, de több szakács is használja textúrája miatt. A távol-Keleten népszerű.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a talajon növő, ehető Barna csészegomba. Távol-Keleten termesztik, kedvelt étkezési gomba. Jól szárítható. Véralvadásgátló hatása miatt a gyógyászatban is felhasználják.

Egyéb latin név: Hirneola auricula-judae

Megjegyzés: Az Auricula egy latin szó, jelentése fül. Judae- Júdás, a zsidó, aki elárulta Jézust. A név utalás arra a hitre, hogy Iskarióti Júdás felakasztotta magát egy bodza fára szégyenében, miután elárulta Jézus Krisztust. Ez a hit több, mint 400 évre nyúlik vissza- a gomba, amelyik többnyire bodza fán terem,-, emlékeztető erre az eseményre.

Fajleírás: 1789-ben Jean-Baptiste François (Pierre) Bulliard írta le,és a Tremella auricula-judae tudományos nevet adta neki. Miután több nemzetségbe is besorolták, végül a ma is ismert nemzetségbe 1897-ben az osztrák botanikus-mikológus Richard Wettstein (1863-1931) sorolta be.