Cifra korallgomba

Ramaria formosaJellemzés: Ágas-bogas, közepes termetű, vörösessárga gomba. Fiatalon a tönk fehér, az ágak hússzínűek, a többször elágazódó ágak vége citromsárga.

Termőtest: Egy tőből sok, többszörösen elágazó, kanyargós növésű ág indul ki. Mérete 4-15 cm. Az ágak többszínűek, vörösessárgák, rózsássárgák, helyenként vörösek, az ágvégek sárgák. Idős korban az egész gomba vagy csak helyenként sárgásfehérre kifakul.

Termőréteg: A kis végeken található, sérülésre sötétednek, sötét bordó vagy fekete színűre.

Hús: Mereven szívós, rostos, kemény, de törékeny, fehér. Jóízű, végül kissé kesernyés. Szaga jó.

Spóra: Narancsos-sárga, okker; 8-15 x 4-6μm; hosszúkás ellipszoid, érdes, durva felületű.

Előfordulás: Erdőben, talajon, nyáron és ősszel terem, de csak egyes helyeken gyakori.

Fogyaszthatóság: Kissé mérgező, hashajtó hatású.

Összetéveszthetőség: Nagyon hasonló a Sárga korallgombához, amelytől a kifakult példányok alig különböztethetők meg. Vékonyabb, kanyargósabb ágai, helyenként vöröses színe és a világosabb sárga ágvégek nem eléggé biztos különbségek. Ezen kívül van még néhány ritkább, nemcsak sárga, vörösessárga korallgombafaj, amelyek között ugyancsak akad ártalmas, sőt mérgező is, mint pl. a ritka szürke korallgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Rózsáságú korallgombaSárga korallgomba

Megjegyzés: A Ramaria név a Ram-ág, és az ária -rendelkezik, rendezett- szavakból származik. A Formosa jelentése, szép forma, formás.

Fajleírás: 1797 Christiaan Hendrik Persoon írta le tudományosan, és a Clavaria formosa nevet adta neki. 1888-ban Lucien Quélet átsorolta a Ramaria nemzetséghez, a jelenlegi elfogadott nevet adva neki, Ramaria formosa néven.