Sárga korallgomba

Ramaria flavaJellemzés: Agancsszerűen ágas-bogas, nagyobb termetű sárga gomba. Ágai hosszúak, többször elágazók.

Termőtest: Egy vastag tőből sokszorosan, vékonyodóan elágazó, 5-21 cm nagy. Töve fehér, az ágak különféle sárga, barnássárga színűek, többnyire vöröses rozsdaszínű foltokkal. Az ágak hengeresek, végük többnyire kétágúan villás, az idős gombán barnás. Az egész gomba sárgásfehérre kifakulhat.

Termőréteg: A kis ágak végén található.

Hús: Kemény, merev, de törékeny. Színe fehér.

Spóra: Halvány-okkeres; 11-18 x 4-6.5μm; elliptikus, durva

Előfordulás: Lomberdőkben, bükkösben, tölgyesben, néha fenyvesekben is, a talajon terem. Köves, sziklás helyeken is találhatjuk, helyenként seregesen. Nyári és őszi gomba, amely sokfelé, főleg hegyvidékeinken elég gyakori.

Fogyaszthatóság: Jóízű, de végül kissé kesernyés. Szaga fűszeres. Az idős gomba és az ágak vége hashajtó hatású anyagot tartalmaz kis mennyiségben, amely forrázással eltávolítható. Fiatalon ehető, de szívós, merev húsa miatt csekélyebb értékű. Elkészítés előtt a vékonyabb ágvégeket (kb. 2 cm-t) vágjuk le, mert azok keserűek.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Cifra korallgombaRózsáságú korallgomba

Összetéveszthetőség: Igen hasonlít hozzá a Cifra korallgomba, amely háromszínű, és ágai inkább narancssárgák, kanyargósabbak, görbék. Ez a gomba enyhén mérgező. Más, hasonló korallgombák kisebbek, kemények, szívós, merev húsúak, és így fogyasztásra nem alkalmasak, sőt egyesek megárthatnak, hasmenést okoznak. Ezért a korallgombák fogyasztásában óvatosság ajánlatos.

Megjegyzés: A Ramaria név a Ram-ág, és az ária -rendelkezik, rendezett- szavakból származik. A flava jelentése szőke.