Petrezselyemgomba

Bükkös petrezselyemgomba

Hericium coralloidesTermőtest: 5-30 cm átmérőjű; egy tőből kiinduló, korallszerűen elágazó ágas-bogas; színe eleinte fehér, később sárgásfehér, kissé barnulhat.

Termőréteg: Az ágakról egy irányban lelógó tüskéken található, melyek 0,5-1 cm hosszúak; sokáig fehérek, később sárgás, kissé barnás színűek lesznek.

Tönk: A gombának nincs tönkje, inkább csak ágai, elágazásai vannak.

Hús: Sajtkeménységű, idősen parafaszerűvé válik; szaga kellemes, íze retekre emlékeztet.

Spóra: Fehér; 5-7 x 4.5-6μm; nagyjából ellipszoid, sima vagy apró szemölcsös.

Előfordulása: Júniustól októberig, lombos fák (többnyire bükk) korhadékán növő, nem gyakori faj. Hegyvidékeink magasabb területein elterjedtebb, de mindenhol ritka

Fogyaszthatóság: Fiatalon ehető.

Összetéveszthetőség: mérgező fajjal nem téveszthető össze. Jó íze és gyógyhatása miatt több helyen termesztik.

Egyéb latin név: Hericium americanum, hericium clathroides

MegjegyzésHericium név azt jelenti,sündisznó,utalás arra, hogy a gombák e csoportjában apró tüskéken található a termőréteg. A coralloides jelentése korallhoz hasonló, korallszerű. Az americanum jelentés az Amerikához tartozó, amerikai, utalva az elterjedésére. A tudományos nevén még vitatkoznak, lásd a fajleírásnál.

Fajleírás: A jelenleg elfogadott tudományos neve ennek a fajnak, Hericium americanum ,ami 1984-re nyúlik vissza, egy kiadványban a kanadai James Herbert Ginns (1938-) mikológus ezen a néven írt róla. A Hericium coralloides-t (Fries.) egyes hatóságok a szinonimájának tekintik Hericium americanum-nak; ez azonban vitatott (és nagyon zavaró), mert a Hericium coralloides csak Európában található meg, bár nagyon ritkán, Nagy-Britanniában is.