Sárga rókagomba

Cantharellus cibariusKalap: A gomba olyan, mint egy telt tölcsér. A kalaprésze többnyire domború, hullámosan lapos, csak néha tölcséres, 3-10 cm széles, széle kezdetben kissé aláhajló, begöngyölt, később felhajló és fodrosodó. Színe sárga - főtt tojás sárgájához hasonló - vagy világosabb, főleg a bükkösben termett példányok sárgásfehérek.

Termőréteg: A termőtesten mélyen lefutó, egymással összekötött vaskosabb ráncok, erek vannak. Színük a kalaphoz hasonló vagy kissé világosabb.

Tönk: Rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag. A kalapnál kissé világosabb sárga.

Hús: Merev, tömör, fehér, csak a bőr alatt sárgás.

Spóra:Halvány sárga krém-fehér, néha egy kis rózsaszínes árnyalattal; 7-11 x 4-6μm; elliptikus, sima, áttetsző üvegszerű.

Előfordulás: Nyári és kora őszi gomba, de a termés zöme a meleg, esős nyár eleji hónapokra esik, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire seregesen, helyenként igen tömegesen kerül élő. Egyes vidékeken igen gyakori.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható. Közkedvelt, kitűnő, jól ismert gomba. Jóízű, de kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős. Csípős íze elkészítés után eltűnik. Kellemes és jellemző szaga van, amely kajszibarackra, de paprikára is emlékeztet. Szárítva is megtartja szagát. Mindenféle gombás ételnek alkalmas, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos. Nagy mennyiségben kerül árusításra.

Összetéveszthetőség: Ha figyeljük a ráncos, eres termőréteget, más gombával alig téveszthetjük össze. Csak a figyelmetlen, gombát nem ismerő téveszti össze a mérgező Világító tölcsérgombával, amely sötétebb, vörösesbarna, narancsszínű, finom feketés vonalakkal rajzolt és szabályosan lemezes, csoportos. Alakra és színre igen hasonló hozzá az ehető Sárga gerebengomba is, de annak termőrétege tüskés. Hasonló hozzá még a fakósárga tölcsérgomba, de az szabályosan lemezes és rozsdasárga színű.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bársonyos rókagombaNarancssárga tölcsérgomba
Sárga gerebengombaVilágító tölcsérgomba

Megjegyzés: A Cantharellus nemzetség név a latin cantharus szóból ered, ami ivó edényt jelent (általában fogantyúval) - korsó vagy kancsó. A cibarius a latin cibus szóból származik, és a jelentése: élelmiszer, étel; az elnevezés mutatja, hogy ismert étkezési gomba volt. A Rókagomba viszonylag magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (0,4 mg / g friss gombában), emellett d2 vitamint, és káliumot is tartalmaz.

Fajleírás: A Cibarius a típus faja Cantharellus nemzetségnek. 1821-ben a nagy svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le, és adta a jelenlegi nemzetséghez, azóta nem volt névváltoztatás, így ez az elfogadott tudományos neve azóta. Bár 1500-as évekről is vannak feljegyzések, a fogyasztásáról, az 1700-as években terjedt el, amikor a királyi lakomákon szolgálták fel.