Lepketapló

Trametes versicolorJellemzés: Egyéb termőrétegű gomba, nem kalapos gomba.

Termőtest: 2-10 cm átmérőjű; félkör-, vese formájú vagy szalagszerű; felületét bársonyos, szöszös, körkörös sávokkal, az egyes sávok váltakozóan eltérő színűek, barnásak, szürkések, sárgásak, feketések; széle lehet kissé hullámos, ritkán karéjos, színe világosabb a belső sávokénál; az egyes kalapok többnyire csoportosan, zsindelyszerűen helyezkednek el.

Termőréteg: A pórusok aprók, kerekdedek vagy kissé szögletesek; fehéres később halványsárga színűek.

Hús: Vékony, szívós, idősebb korban fásuló; nincs különösebb szaga és íze.

Spóra: Fehér; 4-6 x 1.5-2.5 μm; ívelt hengeres (kolbász szerű), sima

Előfordulása: A termőtest egyéves, de egész évben megtalálható, elsősorban lombos fák (ritkán fenyők) földre hullott ágain, tuskóin terem.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Több hasonló taplófaj létezik hazánkban, azonban ez a gomba más, mérgező fajjal nem téveszthető össze. A gombának gyógyászati értéke van.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bársonyos réteggomba

Megjegyzés: A Trametes nemzetség név, a tram- előtagból ered, ami vékonyat jelent, és arra utal, hogy a nemzetség gombái vékony rétegűek. A versicolor jelentése: tarka, sokszínű. A gombára nézve ez egyértelmű.

Fajleírás: 1753-ban Carl Linnaeus írta le tudományosan, és Boletus versicolor-nak nevezte el. 1939-ben ezt a fajt átkeresztelte Trametes versicolor-nak a cseh Albert Pilát (1903-1974) mikológus.