Májgomba

Fistulina hepaticaTermőtest: Kezdetben gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú, szétterülő, sokszor igen nagyra növő, kb. 40 cm-ig. Felül narancssárga, rozsdabarna, barnás vérvörös, végül sötétbarna. Felülete érdesen szemesés, esős időben erősen nyálkás.

Termőréteg: Csöves, likacsos szerkezetű, a csövek nyílásai aprók. A csöves rész a hússal összenőtt. Színe világos, fehéressárgás, rozsdasárgás. Nyomásra barnásvörösen foltosodik. Felszíne egyenetlen, mert a csövek nyílásai nem egy magasságban vannak. Felszínén néha vöröses, vizes cseppeket izzad ki. Spórái gömbölyűek, barnássárgák.

Tönk: Néha előfordul, kis tönk is.

Hús: Puha, feltűnően rostos, szálakra foszló. A nyers húsra emlékeztető vöröses hússzínű, sugaras, fehéres rostszálaktól csíkos. Véres vízre emlékeztető vöröses levet tartalmaz.

Spóra: Halvány-rózsaszínes vagy sárgás; 4,5-6 x 3-4μm; tojásdad, sima.

Előfordulás: Erdei lombfák, de főleg tölgyfák törzsén, tövén, tuskóján, leginkább a fa odvában vagy üregeiben terem. Nyár végén és ősszel gyakori gomba.

Fogyaszthatóság: Ehető. Kissé savanykás ízű, az idős gomba erősebben savanyú, összehúzóan fanyar. Gyümölcsre emlékeztető szagú. Csak a fiatalját együk, az idős gomba fanyar. Elkészítés előtt célszerű a szeleteket vízben áztatni, hogy csersav tartalma kiázzon. Piaci árusításra nem alkalmas, mert puha húsa nem állóképes lédús. és hamar romlik.

Összetéveszthetőség: Más gomba alig hasonlít hozzá. Húsa minden más hasonló gombától megkülönbözteti. Néhány taplógomba alakra ugyan hasonló, de azok fásan kemények.ú

MegjegyzésFistulina jelentése - kis cső vagy csövek. A Fistulina nemzetség gombái kitűnnek azzal, hogy a csövek, egyértelműen elkülönülnek a szomszédos csövektől. Ezzel szemben a legtöbb polypores fajnál a csövek összenőttek. Észak-Európában ez az egyetlen fastinula faj. A hepatica jelentése máj.

Fajleírás: 1784  Jacob Christian Schaeffer írta le, és elnevezte Boletus hepaticus-nak. A gomba a jelenlegi tudományos nevét 1792-ben William Withering (1741-1749) által kapta, aki egy brit botanikus volt. A legismertebb felfedezése a gyűszűvirág hatóanyaga, amely a szívbetegek (vízkor)-ban szenvedőknek segít.