Pisztricgomba

Polyporus squamosusTermőtest: Legyező vagy félkör, esetleg vese alakú, kerek, többnyire igen nagy, 60 cm-t is elérhet. Felül domború, lapos, sőt kissé tölcséres is lehet. Élénk rozsdasárga, sárgásbarna vagy rozsdabarna színű, nagy, sötétebb barna, barnásfekete, rásimuló körökben elrendeződő pikkelyekkel. Széle éles, kissé begöngyölődő.

Termőréteg: Likacsos, a csövek nyílásai kezdetben igen aprók, pontszerűek. Az idősebb példányokon, főként a tönk körül tágak, szögletesek, és a tönkön recés hálózat alakjában folytatódnak. A termőréteg a húsról nem választható le, színe sárgásfehér, az idős gombán halvány sárgásbarnás.

Tönk: Többnyire rövid tönkje van, néha kivételesen több termőtestnek közös, összeolvadó tönkje is lehet, amely görbülő, oldalt álló, a termőtest széléhez illeszkedő. Hossza 8-20 cm, vastagsága 3-15 cm. A tönk töve barnásfekete.

Hús: Hajlékony, sajtszerű, de végül bőrszíjszerűen szívósra válik. Színe fehér.

Spóra: Fehér; 10-15 x 4-5.5μm; hosszúkás elliptikus alakú, sima.

Előfordulás: Lombos fák törzsén terem, néha egészen magasan. Gyakran találjuk diófán, juharfán, nyárfán, fűzfán, bükkfán. Tavasztól őszig mindenfelé gyakori. A fának káros élősködője.

Fogyaszthatóság: A fiatal példányokat szokták levesbe főzni, mert ízesíti, de utána kiszedik, mert rágós, szívós.

Összetéveszthetőség: Csak néhány tapló akad, amely hozzá hasonló, de feltűnő pikkelyes, tarka kalapja és nagy mérete jól megkülönbözteti. Megemlítendő, hogy vannak rendszerezők, akik a pisztricgombát a lemezes kalapos gombák közé sorolják, de nemcsak termőrétege, hanem életmódja szerint is inkább a taplókhoz tartozik.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Nyírfa-taplóOlaszgomba

Megjegyzés: A polyporus jelentése- sok pórusú; a squamosus pikkelyest jelent, és a kalap felületére utal, amely valóban gyönyörűen mintázott, nagy barna pikkelyekkel.

Fajleírás: 1778-ban az angol botanikus és gyógyszerész William Hudson (~ 1730-1793), aki elnevezte Boletus squamosus, írta le tudományosan. Később ezt a fajt átkeresztelték Polyporus squamosus-nak. 1831-ben a nagy svéd Elias Magnus Fries a Systema Mycologicum kiadványban.