Gesztenyetinóru

Gesztenye üregestinóru

Gyroporus castaneusKalap: 3-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik; vörös-, rozsda- vagy gesztenyebarna, széle felé gyakran világosabb; eleinte finoman nemezes, idővel csupasszá válik.

Csöves rész: Szűk pórusú, a tönk előtt felkanyarodik; fehéres krémszínű, később sárgás.

Tönk: 5-12 cm hosszú, 1,5-2,5 cm vastag; hengeres vagy kissé bunkó alakú; színe és felülete olyan, mint a kalapé; belsejében emeletes üregek vannak.

Hús: A tönkben kemény, törékeny; fehéres, megvágva színe változatlan marad; szagtalan, kissé dióízű. Illata kellemes, idősödve kissé savanykás.

Spóra: Halvány-szalmasárga; 6-8(13) x 4-5(6) µm; sima, elliptikus, vékony falú.

Előfordulása: Júniustól októberig, lomberdőben, gyakran csak egyesével előjövő, nem túl gyakori faj. Előfordul fenyvesekben, és nyílt tisztásokon is.

Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható.

Összetéveszthetőség: Mérgező fajjal nem téveszthető össze. Hasonlít hozzá az ehető Barna tinóru. Európában elterjedt

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Ízletes vargánya

Megjegyzés: A gyrophorus jelentése a latin giro-körbe (mint a giroszkóp), és a phorus-pórus szavakból származik, jelentése kör alakú pórus. A castaneus-gesztenyét jelent, ami a színére utal, nem az élőhelyére.

Fajleírás: 1788-ban a francia Jean Baptiste François Pierre Bulliard (1742-1792) írta le tudományosan először. Korábban a Paxillaceae családba tartozott, a kutatások alapján, most a Gyroporaceae családhoz tartozik. A spóra színe eltér a megszokott tinóru gombákétól. A jelenleg érvényes neve Quélethez kapcsolható 1886-ból.