Kalap: 3-8 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik; rózsásvörös vagy kárminpiros, de idővel többé-kevésbé kifakulhat; felülete matt, fiatalon kissé nemezes.
Csöves rész: Tág pórusú; sárgás, majd zöldessárga, olívzöld.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag; karcsú, gyakran görbe, lefelé többnyire elvékonyodik; alapszíne sárga, vöröses futtatással; felülete sima.
Hús: Vékony, a kalapban puha, a tönkben keményebb; sárgás, vágásra kissé kékülő; gyümölcsillatú, kellemesen savanykás ízű.
Fogyaszthatóság: Ehető, árusítható, de könnyen romlik. Az íze nagyon enyhén emlékeztethet szappanra.
Előfordulása: Májustól októberig, lomberdőkben, gyakran erdei utak mentén, az Alföldön rendszerint a nyárasokban növő, gyakori faj.
Spóra: Olív-barna; 11,5-12,5 x 5-5.5μm; sima, hosszúkás, nyomott elliptikus
Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá az ehető Arany tinóru, de kalapja élénkebb piros színű. Valamint a feltételesen ehető Vörös tinóru.
Megjegyzés: A Boletus név a görög Bolos - agyag darab, vagy márvány szóból ered. A rubellus latin szó, és vörösest, vagy pirosast jelent.
Fajleírás: 1836-ban a cseh Julius Vincenz von Krombholz (1782-1843) mikológus adta a Boletus rubellus nevet. A mai napig érvényes, és xerocomus rubellus néven is ismert.
Egyéb elnevezések: Xerocomus rubellus
Rendszertan:Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Boletales |
Család: | Boletaceae |
Nemzetség: | hortiboletus |
Fajnév: | rubellus |
A faj leírója: | (Krombh.) Quél. |
Magyar fajnév: | piros tinóru |
Életmód: | mikorrhizaképző |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Piros tinóru - Hortiboletus rubellus
A gomba bélyegen: