Arany tinóru

Arany nemezestinóru

Xerocomus chrysenteronKalap: Világosbarna, domború, végül lapos kalapja 5-6 cm-es. Bőre igen korán repedezik és az egyre több szögletes repedés hézagaiban a kalapbőr alatti pirosas húsréteg kilátszik.

Csöves rész: Nevét az aranysárga, citromsárga csöves termőrétegről kapta, amely azonban később olajbarnás lesz, nem fut le a tönkre. A pórusok a csövekkel azonos színűek vagy kicsit piszkosabbak, tágak és sokszögűek. Néha kissé barnafoltosak és nyomásra többé-kevésbé megkékülnek.

Tönk: A karcsú, gyakran görbülő, barnássárga tönkön vörös sávozottság látható. Nyirkos időben a kalapot gyakran sárga, fehér vagy szürke penész szövi át. Se az ilyent, se az idős példányokat ne együk!

Hús: Elég vizenyős, sárgás színű, törésre enyhén kékül, majd vörösödik.

Spóra: Halvány-barna; 12-16,5 x 4.5-7μm; kissé hosszúkás, sima.

Előfordulás: Lomb- és fenyőerdőkben is megtalálható, de füves helyeken sem ritka. Májustól a tartós fagyokig. Egyesével, de mindig többedmagával terem.

Fogyaszthatóság: Csak az egészen fiatalok ehetők, de azok sem különösen jóízűek.

Összetéveszthetőség: hasonlít hozzá az ehető Recéstönkű nemezestinóru. Mindkét fajt gyakran megtámadja egy eleinte fehéres, majd sárgás színű penész (Apiocrea chrysosperma) Hasonlít még a mérgező Farkastinóru és az ehető Piros tinóru.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Hamvas nemezestinóruPiros tinóru
Recéstönkű nemezestinóru

Egyéb latin név: Xerocomellus chrysenteron

Megjegyzés: A Boletus név a görög Bolos - agyag darab, vagy márvány szóból ered. A chrysenteron jelentése- arany belsejű, utalás a ragyogó sárga húsára. A Xerocomus nemzetségben jelenleg 10 faj található. A kalapjuk száraz, bársonyos-nemezes, a csövek zöldek vagy sárgák, pórusaik viszonylag tágak, a tönkjük karcsú

Fajleírás: 1789-ben a híres francia botanikus-mikológus Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard írta le, aki kezdetben Boletus communis-nak nevezte. 1791-ben Bulliard megváltoztatta a fajnevet  chrysenteron-ra. Az elmúlt 200 évben számos névváltoztatás volt, de végül visszatért a Bulliard által leírt név. A boletus nemzetség az utóbbi időben több nemzetségre bomlott, mivel a kutatások több csöves gombát is eltérőnek találtak. A xerocomus név az elfogadott jelenleg.