Ízletes csiperke

Agaricus bitorquis



Kalap: 4-10-(15) cm magasra nőhet meg, félgömb alakúból kiterül, pogácsa alakú lesz; széle aláhajló; felszíne sima vagy finoman szálas; színe fehéresszürke, sérülésre foltokban sárgul.

Lemezek: Sűrűk és keskenyek, szürkés hússzínűek, öregen bíborbarnák, lemezeik szabadon állók, élük enyhén csipkézett.

Tönk: 4-15 cm hosszú, 1-6 cm vastag; vaskos, fehéres, általában dupla gallérral, ebből a felső felfelé, az alsó lefelé áll, enyhén rozsdásodó színű.

Hús: Nagyon kemény, színe fehér, elvágva vörösödik, keserű-mandula szagú, kellemes csiperkeízű.

Spóra: Sötétbarna; 5,5-6 x 4,5-5 µm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Útszéleken, parkokban, kertekben, aszfaltrepedésekben is megterem. Májustól októberig hoz termőtestet, hazánkban gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható ízletes gomba.

Összetéveszthetőség: Más csiperkefajokkal sem téveszthető össze a dupla gallérja, élőhelye és a sárguló kalapfelszín + vörösödő húsa miatt.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bocskoros csiperkeFenolszagú csiperke
Komposzt csiperkeMezei csiperke

Megjegyzés: A latin szó bitorquis jelentése két gallér - utalás a kettős gallérra. Az útszéli, forgalmas helyeken ne gyűjts csiperkét, mivel a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy hajlamosak nehézfémeket megkötni.

FajleírásLucien Quélet 1883 írta le (megjelenés 1884) Psalliota bitorquis néven. Az olasz mikológus Pier Andrea Saccardo (1845-1920) 1887-ben az Agaricus nemzetségbe sorolta be. A jelenlegi tudományos név azóta van használatban.