Sárgulótejű tejelőgomba

Lactarius chrysorrheus



Kalap: 4-10 cm átmérőjű; először domború, később kiterül, közepe benyomottá, kissé tölcséressé válik; halványokkeres, okkeres narancssárga színű; felülete fiatalon kissé tapadós, az alapszínénél sötétebb, körkörös zónákkal, foltokkal díszített.

Lemezek: A tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, viszonylag sűrűn állók, eleinte krémszínűek, majd halvány narancsos okkerszínűek lesznek.

Tönk: 3-6 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres; tömör, idővel üregessé válik; fiatalon fehéres, később okkeres színű, töve kissé sötétebb.

Hús: Törékeny; fehéres; megtörve fehér tejnedve kénsárgára színeződik; nincs jellegzetes szaga, égetően csípős ízű.

Spóra: Krémes fehér, lazac rózsaszín árnyalatú; 7-8,5 x 6-6.5μm; gömbölyded, nincsenek hálózatos gerincek rajta.

Előfordulása: Júniustól novemberig, lomberdőkben nő, a savanyú talajú tölgyesek jellegzetes faja. Hazánkban helyenként gyakori.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a nem ehető Begöngyöltszélű tejelőgomba és a Vörösbarna tejelőgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Begöngyöltszélű tejelőgomba

Megjegyzés: A lactarius szó jelentése tejelő, tejet adó. A chrysorrheus az ókori görög  Chryso - arany, és -rheos patak szavakból ered. A vágott lemezeken aranyszínű patakban folyik a tejnedv.

Fajleírás: Ezt a gombát 1838-ban írták le. A híres svéd Elias Magnus Fries mikológus, aki a kéttagú tudományos nevét Lactarius chrysorrheus adta, amely azóta is elfogadott.