Vörösbarna tejelőgomba

Lactarius quietusKalap: Domború, lapos, majd kissé tölcséres, 3-12 cm széles. Vörösbarnás, rozsdabarna, többnyire kissé ragadós vagy fényes. Olykor kissé körben sávos.

Lemezek: A kalaphoz hasonló színűek, de halványabbak, és a spóráktól olykor fehéren porosak.

Tönk: Hengeres, de lehet alul vagy felül kissé vékonyodó, 3- 12 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. Színe a kalaphoz hasonló, de alul többnyire észrevehetően sötétebb, olykor élénk barnásvörös. Belül tömör.

Hús: Merev, pattanva törő, halvány barnásvöröses színű. Tejnedve sárgásfehér, sokszor mintha vizezett lenne.

Spóra: Halvány krémes-fehér enyhe lazac rózsaszín árnyalatú; 8-9 x 7-7.5 μm; nagyjából elliptikus, kis szemölcsökkel.

Előfordulás: Lomberdőkben, főleg tölgyesben az erdőtalajon olykor seregesen megjelenő gyökérkapcsolt gomba. Nyár elejétől késő őszig sokfelé igen gyakori.

Felhasználás: Kellemetlen íze miatt fogyasztásra nem alkalmas. Íze kissé kesernyés-csípős, lenyelve a torokban kaparó érzést keltő.

Összetéveszthetőség: A vörösbarna tejelőgombához több igen hasonló, közel rokon más tejelőgomba is van. Legjobban hasonlít hozzá az ugyancsak gyakori édeskés tejelőgomba, amely élénkebb színű és tejnedve vízszerűen híg. A sötétebb vörös színű Rőt keserűgomba tejnedve viszont fehér és égetően csípős ízű. A cikória-tejelőgomba egészen sötét, feketés-barna kalapú és feltűnően kellemes szagú, de ugyancsak csípős ízű. Mindezek fogyasztásra alkalmatlanok. Ehető viszont a nagyobb termetű, vastagabb húsú Kenyérgomba, de nálunk nincs nagyobb jelentősége, mert csak az ország egyes pontjain gyakoribb. Ennek lemezei a kalapnál jóval világosabb sárgás színűek, és fehér tejnedve, valamint húsa a levegőn megbarnul.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

KenyérgombaRőt keserűgomba
Sárgulótejű tejelőgomba

Megjegyzés: A Lactarius nemzetség név jelentése tejelő, tejet adó (szoptatós). A tejnedvre utal. A quietus szó latin eredetű, és azt jelenti, nyugodt. Arra utal, hogy könnyen észrevétlen marad.

Fajleírás: 1821-ben, a svéd Elias Magnus Fries mikológus írta le,majd adta az Agaricus quietus kéttagú tudományos nevét, de 1838-ban Fries maga sorolta át a Lactarius nemzetségbe , megváltoztatva a nevét Lactarius quietus-ra.