Pelyhes keserűgomba

Lactarius vellereus



Kalap: 10-25 (30) cm átmérőjű; fiatalon domború, majd kiterül és bemélyed, végül tölcséressé válik, széle sokáig aláhajló; fehéres, később okkersárgán foltos; felülete bársonyos-nemezes, az idős példányok lecsupaszodhatnak.

Lemezek: Kissé lefutók, ritkán állók, vastagok, gyakran elágazóak; fehéresek; idővel okkersárgák lesznek.

Tönk: 2-8 cm hosszú, 1-5 cm vastag; hengeres; fehéres színű, gyakran okkerfoltos; felülete bársonyos-nemezes.

Hús: Kemény, pattanva törik; fehér színű; sérülésre fehér színű tejnedvet ereszt; szagtalan, íze égetően csípős.

Spóra: Fehér; 7-10 x 5-7.5μm; kissé elliptikus, szemölcsökkel díszített.

Előfordulása: Júliustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben növő, gyakori, szárazságtűrő faj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a nem ehető Rózsáslemezű keserűgomba, a feltételesen ehető Fehértejű keserűgomba és az ehető Földtoló galambgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fehértejű keserűgombaFöldtoló galambgomba
Rózsáslemezű keserűgomba

Megjegyzés: A nemzetség név Lactarius jelentése- tejet termelő (szoptatós), a Lacto- előtagot a tejjel kapcsolatban használják. - Arra utal, hogy a gomba, vagy lemezének sérülésekor tejszerű nedvet választ ki. A vellereus latin szó, és azt jelenti, gyapjas, pelyhes, a finom bársony felületre utal.

Fajleírás: 1821-ben, a híres svéd mikológus Elias Magnus Fries írta le, és az Agaricus vellereus tudományos nevez adta. 1838-ban ő sorolta át a Lactarius nemzetséghez, ezáltal létrehozva a jelenleg elfogadott nevét Lactarius vellereus.