Fehértejű keserűgomba

Lactarius piperatus



Kalap: 5-15 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz, széle sokáig aláhajló; fehéres, krémfehér, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal; felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.

Lemezek: A tönkre lefutók, sűrűn állók, keskenyek; fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodhatnak.

Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, a töve felé elvékonyodó; fehéres, okkerbarnán foltosodó; felülete csupasz, kissé egyenetlen.

Hús: Kemény, pattanva törik; fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga; sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt; szagtalan, égetően csípős ízű.

Spóra: Fehér; 8-9 x 6-7μm; elliptikus, kisebb szemölcsökkel díszített.

Előfordulása: Júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.

Fogyaszthatóság: Csak sütve fogyasztható!

Összetéveszthetőség: Hasonlít hozzá a nem ehető Pelyhes keserűgomba, a Rózsáslemezű keserűgomba és az ehető Földtoló galambgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Pelyhes keserűgombaRózsáslemezű keserűgomba

Megjegyzés: A nemzetség név Lactarius jelentése- tejet termelő (szoptatós), a Lacto- előtagot a tejjel kapcsolatban használják. - Arra utal, hogy a gomba, vagy lemezének sérülésekor tejszerű nedvet választ ki. A  piperatus egy latin melléknév jelentése fűszeres, borsos.

Fajleírás: 1773-ban a Carl Linnaeus írta le, ő adta neki a kéttagú tudományos nevét Agaricus piperatus. 1797-ben Christiaan Hendrik PersoonLactarius nemzetségbe sorolta, ezáltal létrehozva a jelenleg elfogadott tudományos nevét Lactarius piperatus.