Varashátú galambgomba

Russula virescens



Kalap: Vastag húsú, 5-15 cm nagy. Szürkészöld, világoszöld, olykor kékeszöldes, bársonyos színű. Bőre apró táblácskákra felszakadozó, repedezett, ezért rücskös, varas.

Lemezek: Tönköt érintők, merevek, töredezők, fehérek vagy halvány krémszínűek.

Tönk: Oszlopszerű, 5-12 cm hosszú, 20 cm vastag, fehér, olykor néhány rozsdaszínű folttal. Igen kemény húsú.

Hús: Merev, pattanva törő, morzsolódó, fehér.

Spóra: Krém színű; 7-9 x 5.5-7 µm; nagyjából elliptikus vagy tojás alakú, kis szemölcsökkel fedett, amik kb 0.5 mikron nagyok.

Előfordulás: Lombos erdők talaján, főleg nyáron termő gyökérkapcsolt gomba. Helyenként gyakori.

Fogyaszthatóság: Ehető és árusítható. Nyersen is jóízű. Szaga nem jellegzetes .Ízletes, ehető faj, amely a Kékhátú galambgombához hasonlóan sokféleképpen használható fel. Sütve vagy salátának igen alkalmas. Jól szárítható is.

Összetéveszthetőség: Ha a rücskös, varas kalapbőrére és a szürkészöldes színére ügyelünk, könnyen felismerhetjük. A szintén zöldes kalapú Gyilkos galócához a színén kívül másban nem hasonlít. Zöld színe miatt ugyancsak felületesen lehet kissé hasonló a dió ízű galambgombához.

Megjegyzés: A russula jelentése vöröses, míg a virescens zöldest jelent.

Fajleírás: 1762-ben a német mikológus Jacob Christian Schaeffer, aki elnevezte Agaricus virescens-nek, írta le először. Majd a Russula nemzetségbe került 1836-ban, a svéd mikológus Elias Magnus Fries által.