Kétspórás csiperke

Agaricus bisporusKalap: Eleinte félgömb alakú, majd domborúvá válik. 4-12 cm átmérőjűre nő meg. Idősebb korban kiterülhet. Széle fiatalon sokáig begöngyölt, és túlnő a lemezeken is. Felülete változatos a simától a körkörös pikkelyesig egyaránt előfordulhat. Az alapszíne fehértől a világosbarnáig, sötét kakaó barnáig terjed.

Lemezek: A lemezek keskenyek, sűrűn és szabadon állóak, színűk rózsaszín. Öregen bíborbarnák lesznek.

Tönk: A közepes termetű gomba magassága a 4-7 cm-t is eléri, maximum 4 cm vastagságú lehet. A tönkön lévő felálló gallér felett fehéres lemezszínű színű, alatta fehéres. A tönk lefelé megvastagodhat, a gallér alatt lehet kissé pelyhes.

Hús: Vastag és puha húsú. A hús fehér vágáskor vörösödhet. Idősebben kissé rozsdás színű lehet. Jellegzetesen csiperkeszagú, nagyon kellemes ízű.

Spóra: Sötét csokoládé barna;  6-7,5 x 4-5 µm; ovális, sima

Előfordulás: Mindenféle nyílt területen, kertekben, legelőkön és bolygatott területeken is megtalálható. Márciustól egész novemberig. Hazánkban gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Ehető és kedvelt gomba faj.

Összetéveszthetőség: A kereskedelemben kapható fehér változatát lehet megvásárolni. A sötét kalapszínű változat az ehető LombErdei csiperkével téveszthető össze.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Mezei csiperke

Megjegyzés: Egyéb elnevezései a sampinyon és termesztett csiperke. A bisporus jelentése két spórás. A bisporus név onnan ered, hogy két spóra található minden bazídiumon, míg más csiperke faj esetében (sőt a legtöbb bazídiumos gomba esetén) is négy spóra található a bazídiumokon. A legkorábbi termesztési leírás a francia botanikustól Joseph Pitton de Tournefort-tól származik. 1707-ből.

Fajleírás: A dán mikológus Jakob Emanuel Lange (1864-1941) írta le és bár rég óta ismerte, hogy különbözik a kerti csiperkétől, mégis 20 évvel később 1926-ban a német mikológus Emil J Imbach (1897-1970) sorolta külön fajként.