Gyilkos galóca

Amanita phalloidesKalap: A kalap akár 15 cm szélesre is megnőhet, fiatalon félgömb alakú, majd később ellaposodik. Olívzöld-sárgászöld színű, de lehet fehér is. Felülete matt, selymes fényű, nedvesen kissé ragadós, jellegzetes sugaras szálakkal benőtt.

Lemezek: Eltérő hosszúságúak, sűrűn állók és szabadon állók. Színük fehér, idős korban enyhe zöldes vagy sárgás árnyalat előfordulhat, de sosem lesz sötét, barnás vagy vöröses.

Tönk: 12(15) cm magasságot és 2,5 cm vastagságot is elérhet. Sárgás vagy zöldes színű, gyakran jellegzetes kígyóbőrszerű mintázattal díszített, a tönk alja bő bocskorban végződik. A gallér gyengén bordázott, fátyolos, hártyás, lelógó, gyakran repedezett.

Hús: Kissé édeskés, mézre emlékeztető szagú, de ne kóstoljuk meg!

Spóra: Fehér; 8‑10 x 7‑9 μm; gömbölyű.

Előfordulás: Elterjedési területe hasonló a Citromgalócáéhoz. A gyilkos galóca általában tölgyesekben található meg, de bükkösökben, ritkán tűlevelű erdőkben is előfordul. A meszes, gyengén savanyú talajokat kedveli. Júniustól novemberig nő. Magyarországon gyakori faj.

Fogyaszthatóság: A gyilkos galóca halálosan mérgező, húsznál több mérgező vegyületet tartalmaz. A túlélés esélyei az elfogyasztott gomba, illetve a belőle származó méreg mennyiségétől, és az orvoshoz kerülés idejétől függ. 50 g friss gomba halálos lehet! A gomba kis darabkája sem kerülhet más, ehető gomba közé.

Összetéveszthetőség: A kalap rajzolata és színe hasonlít a Zöldessárga pereszkéhez; a Citromgalócát gyakran tartják gyilkos galócának, de figyelni kell a tönk bázisának eltérő alakjára és a hús illatára. A zöldes színű galambgombáknak és pereszkéknek nincs gallérja, valamint bocskora. A fehér változatot csak a figyelmetlen gyűjtő téveszti össze egyes csiperkefajokkal; ezeknek fiatalon szürkésfehér, vagy rózsaszín, később sötétbarna lemezeik vannak, ezenkívül a spóraporuk bíbor-barna.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Akác-pereszkeBíbor galóca
Bimbós pöfetegCitromgalóca
Dióízű galambgombaElefántcsont csigagomba
Erdőszéli csiperkeFehér galóca
Fehér tarlógombaFenyves sisakgomba
Húsbarnás őzlábgombaMájusi pereszke
Mezei csiperkeNagy csigagomba
Ragadós bocskorosgombaSárga galóca
Szürke pereszkeSzürke selyemgomba
Tavaszi rétgombaVarashátú galambgomba
Zöld harmatgombaZöldessárga pereszke

Megjegyzés: A kinézete miatt kapta ezt a nevet, Phalloides, amelynek jelentése fallosz alakú, ami a férfi hímtagra utal. Bizonyos nézetek szerint viszont az a valószínű, hogy a tudományos név inkább a szömörcsög nemzetség latin nevéből (Phallus ugyan azt jelenti) ered, amelynek egyedei – laikus számára – bizonyos hasonlóságot mutatnak a gyilkos galócával. A gomba nagyon mérgező, ezért az első dolog, hogy ezt a gombát ismerjük, és elkerüljük a szedését. A gomba egy kis darabja sem keveredhet más gombákhoz.

Fajleírás: A gyilkos galócát egy francia botanikus, Sébastien Vaillant írta le elsőként 1727-ben. A változata a Fehér galóca (Amanita alba) sokak szerint csak egy színváltozat, mások külön fajnak tartják. Az oldalon külön fajként megtalálható.