Gombahatározó oldalról


Az oldal azért jött létre, hogy a Kárpát-medence térségében és szűken Európában található gombákat összegyűjtve, egy helyen mutassa be azokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy pontosabb határozást hajtsunk végre, és nagyobb faj bemutatással rendelkezzünk. Jelenleg 421 gomba található az oldalon.

Több nagyszerű oldal létezik, amelyek valamely irányban speciálisabbak. Például a leírásokban, termesztésben. A határozások mechanikái is eltérőek, így más-más élményt nyújtanak a látogatóknak. Az én személyes célom egy látványosabb határozás, és a képek, mint "információ hordozó" adatok, egyből elérhetőek legyenek. Így a határozás, keresés olyan személyeknek is segítséget nyújt, aki a szakkifejezésekben, és a határozáshoz szükséges alapismeretekkel is most ismerkednek.

A leírásokat olyan információkkal is kiegészítem, amely a gomba történetéről, vagy nevének eredetéről ad információkat. Ezek megértése segíti a gyorsabb felismerést, mivel a latin nevek a legtöbb esetben igen találóak. Az oldal tartalmát folyamatosan egységesítem, és bővítem.

Az oldal használata során aztán felszedhetőek az ismeretek, bővíthető a gombaismeret tárgya, és lehetőséget biztosít egy-egy csoport tapasztalatainak megosztására. A később elkészülő fórum, és beszélgető oldalak segítségével. Már az induló programozásnál úgy alakítottam ki a felépítését az oldalnak, hogy a regisztrált személyek megoszthassák a saját megfigyeléseiket, képeiket, így gazdagítva az oldalt.

Mindez természetesen iránymutató és a gombaismeretekkel rendelkező vizsgázott gombaszakértők munkáját nem helyettesíti. A gombaszedésnél ezért elsődleges feladatunknak kell tekinteni a gombavizsgálást. Az elérhető gombaszakellenőrök és vizsgáló helyek a cikkek menüpontban megtalálhatóak, és folyamatosan frissítve lesznek.

Természetesen vannak tévhitek is a gombákkal kapcsolatban, amit szintén leírunk, ám ezek egy része hasznos lehet pl a gombagyűjtés során, a gombák külön tárolásához. A nagyobb gombacsoportok általános jellemzésének ismeretével, már élmény lehet a gombagyűjtés. Pl ha tudjuk, hogy az őzlábgombák esetében általánosságban igaz, hogy a nagyméretűek ehetők, a kis termetűek nem. Ha nem vagyunk biztosak benne, milyen gombával állunk szemben, akkor soha ne szedjük le mielőtt:

  • Nem azonosítottuk
  • Nem jegyeztük fel a termőhely tulajdonságait
  • Van számunkra külön tárolóhely ezeknek a gombáknak
  • A gomba teljes részét le tudjuk szedni
  • Nem öreg, szétfolyt stb...
  • Marad a termőhelyen olyan gomba, amely a továbbszaporodásban nem gátolt
Ezek az alap lépések a környezet megóvását is lehetővé teszik, valamint kialakítanak egy olyan viselkedés formát, amely szakszerű és nem kizsákmányoló gyűjtést tesz lehetővé. Természetesen ide tartozik az is, hogy mérges gombát nem "rúgunk fel". Az ember, vagy melegvérű emlősök számára mérgező gomba, még lehet hasznos más élőlényeknek, és a környezetnek is.

Remélem sok hasznos információval és segítséggel tudok hozzájárulni a gombák világának jobb megismeréséhez. Jó szórakozást kívánok!

Piros Gábor